keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Rasisti on rasisti maasta riippumatta

Guinean poliittinen tilanne muuttui viime viikon jälkeen äkillisesti. Opposition mielenosoitukset ovat muuttuneet rasistien sekoiluksi. Kadulla itseorganisoituneet ryhmät pysäyttävät ajoneuvoja, kysyvät etnistä taustaa ja mikäli se ei miellytä tuhoavat ajoneuvon. Pahimmissa skenaarioissa ennustetaan jopa syttyvää sisällissotaa.

Viime perjantaina Madinassa tapettiin nuori poika. Toissa yönä Cosassa puukotettiin kolme torimyyjää kuoliaaksi ja tuhottiin yksi malinkien talo. Perhe ei vahingoittunut, mutta on nyt kodittomana. Levottomuudet jatkuvat nyt viidettä päivää Conakryssa Cosan, Hamballayan, Madinan ja Bambeton kortteleissa. Fulat tuhoavat malinkien kauppoja ja toisin päin. Ihmiset varustautuvat keppien  avulla suojellakseen perhettään. Öisin kuuluu laukauksien loputon rytinä sekkoittuneena ambulanssin ja poliisin ajoneuvojen hälytysäänien kanssa. Armeija yhdessä poliisin ja vartijoiden kanssa yrittää rahoittaa tilannetta voimalla.

Öisin levottomuudet riistäytyvät yleiseksi kaaokseksi, jolloin tilaisuuden tullen ihmiset lähtevät ryöstämään seuraavan päivän leipäänsä. Kun yhteiskunta ei toimi, on löydettävä keinot selviytyä. Toimistot ovat olleet kiinni viime keskiviikosta asti, julkinen liikenne ei toimi, monet tiet ovat suljettu, sähkö on enemmän kortilla kuin koskaan aikaisemmin, monet vedenjakelupisteet on suljettu, torimyyjät eivät uskalla tulla päivällä myymään tuotteitaan ja kaupat on kiinni. Ihmiset eivät voi mennä kouluihin tai töihin. Levottomuuksien taustalla vaikuttaa ihmisten turhautuminen ja parlamenttivaalien odottaminen. Kyseessä ei kuitenkaan ole enää pelkästään vaalien puute, vaan kyse on myös patrioottisesta, rasistisesta ajatuksesta. Kun kuvittelee taustansa, etnisyytensä tai kulttuurinsa vuoksi olevansa parempi kuin toinen, ansaitsevansa enemmän kuin toinen, olevansa oikeutettu johonkin parempaan kuin toinen on, on rasisti. Silloin ei vaali yhdenvertaisuutta kaikkien ihmisten välille. Levottomuuksissa on taustalla patrioottinen ajatus oman ryhmänsä paremmuudesta suhteessa toisiin. Biologisia rasisteja tai kulttuurirasisteja, mutta rasisteja yhtä kaikki. Kaikki eivät kuitenkaan riehu kaduilla ja jaa rasistista sanomaa, vain ne jotka jakavat epätasa-arvon ajatuksen. Suurin osa ihmisistä, riippumatta taustastaan on peloissaan, vihaisia ja surullisia vallitsevasta tilanteesta. Suurin osa ihmisistä etsii kättä pidempää ainoastaan suojellakseen perhettään mahdolliselta rasistiselta hyökkäykseltä. Itseorganisoituneet korttelipoliisit päivystävät talojen portailla.

 
Presidentti on kutsunut opposition yhteiseen neuvottelupöytään, mutta vielä ainakaan ei yhteistä neuvottelua ole aloitettu ja yhteistä neuvotteluhalua löytynyt. Labén suuren moskeijan Legue islamique rauhoittaa yhdessä hallituksen kanssa radion kautta ihmisiä jättämään riehumisen ja löytämään ratkaisun. Radiosta muistutetaan, että viharikokset synnyttävät vain lisää vihaa. Radiossa lauletaan, että yhtenäinen Guinea on vahva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti