torstai 28. helmikuuta 2013

Vive la democracia!

"Zero, zero, Alfa zero!" -huuto kaikuu Conakryn kaduilla. Opposition marssi on juuri alkanut ja turhautuneet ihmiset lähteneet kaduille presidenttiä ja virkamieshallitusta vastaan. Marssi suuntaa kohti kaupungin keskustaa.

Kassory soundiautonsa kanssa.
Guineassa on odotettu parlamenttivaaleja jo yli kaksi vuotta. Vuonna 2010 ensimmäinen demokraattisesti vaaleilla valittu presidentti otettiin innolla vastaan. Kuitenkin yli kahdessa vuodessa pettymys on kasvanut huomattavasti, koska muutosta ei lopulta nähtykään. Toukokuun 12. on päivä, jota on väläytelty mahdolliseksi vaalipäiväksi, mutta esimerkiksi vaalilistoja tai äänestysalueita ei ole vielä edes aloitettu organisoimaan, joten ihmiset eivät luota täysin lupaukseen. Tyytymättömyys kasvaa ja ihmiset turhautuvat entisestään, syyttävät hallintoa laiskuudesta, korruptiosta, pelkuruudesta ja diktatuurista. Myöskään vaalitapaan ei olla tyytyväisiä.

RatomaII kortteli vaatii diktatuuria alas.
Eilen järjestetty mielenosoitus oli koko oppositon yhteisen koalition järjestämä. Se koostuu monesta puolueesta suurimpina Sidya Tourén UFR, Cellou Dalein UFDG, Lassana Koyatèn PEDN, Kassoryn GPT, Abakare Barryn UNR, Telianoun RDIG, Mouctar Diallon NFD ja Fayamilimonon BFD. Tyytymättömyys nykytilaan yhdistää ihmisiä. Huolimatta taustastaan kaikki ovat lähteneet kaduille. Eiliselle marssille osallistui yli 40 000 ihmisiä riippumatta etnisestä ryhmästään tai kielestä. Oppositiopuolueissa on niin susuja, malinkeja, kissejä, tomia kuin fulia. 


Eilen järjestetty mielenosoitus oli jo toinen sarjassaan. Viime viikolla järjestettiin myös marssi, mutta se oli huomattavasti pienempi. Nyt Conakryn kaduilla kaikuu huudot, joissa uhataan, että marssiminen jatkuu viikoittain niin kauan kunnes jotain tapahtuu. Opposito tahtoo hallinnon kanssa yhteiseen neuvottelupöytään, jossa sovitaan pelisäännöt. Vaatimuksina on, että Waymark  ja Sabary Technology lähtevät pois Guineasta ja 14 miljoonaan dollariin kasvanut sopimus sähköisistä vaaleista puretaan, demokratia toteutuu ja myös ulkomailla asuvat guinealaiset saavat äänestää. Massavoima on tapa luoda painetta. Myös muissa suurissa Guinean kaupungeissa osoitettiin eilen mieltä niin Mamoussa, Labéssa, Dalabessa, Pitassa Bokessa, Zerekouressa kuin Fyriassakin.
Arvioiden mukaan marssille osallistui yli 40 000 ihmistä.
Eilinen marssi sujui rauhallisesti keskustaan saakka presidentin puolueen talolle asti. RPG:n talon kohdalla lensi muutamia kiviä ja oli yhteydenottoja armeijan ja poliisin provokaatiosta johtuen. Tapahtumien aikana loukkaantui uutisten mukaan 50 mielenosoittajaa ja 20 poliisia.Demokratia ei ole itsestäänselvyys. Se on aina taistelun tulos. Kansa on kaduilla ja vaatii avoimuutta, demokratiaa, oikeutta äänestää maalle eduskunta, muodostaa hallitus ja nähdä toisenlainen tulevaisuus ja ennenkaikkea guinealaisten oikeutta päättää maansa asioista.

Vaikuttaminen ei ole sukupuolesta tai...

...iästä kiinni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti