torstai 15. marraskuuta 2012

Luonto 6 – 0



Viime yönä opin miksi moskiittoverkkoa oikeasti käytetään. Se ei suinkaan ole vain hyttysiä varten, sitä varten, että ei sairastuisi malariaan, vaan sen avulla suojaudutaan (tai yritetään suojautua) myös muulta villiltä luonnolta tai ainakin minä yritän jatkossa. Siskonpetimme sai viime yönä koomisia piirteitä, kun ponnahdin kiljaisten ja huitoen pystyyn. Huonosti paikoillaan ollut verkko päästi sisälle vieraan. Sänkyyn käveli lisko! Siis ihan oikea lisko!

Ei sellainen lisko mitä näkee bileviikonlopun jälkeen sunnuntaina tai ei maailman miljoonista päättävä lisko, vaan siis gekko, lisko, limainen otus. Se osui jalkaan, liikkui ja käveli iholla. Lopuksi se vielä juoksi huoneessa hetken ennekuin löysi tiensä takaisin ulos. Tietysti en epäile hetkeäkään, että monenkertaisesti pienempi kaveri ei olisi pelännyt tuhannesti enemmän kiljuvaa minua kuin minä häntä. Pahoittelut niistä sydämentykytyksistä, joita aiheutin. Uskallan kuitenkin epäillä, että loppupeleissä olemme aika tasoissa.

Conakry on iso kaupunki, josta löytyy kaikki suurkaupungille tyypilliset piirteet. Tuloerot ovat todella suuret. On niitä, joilla ei ole mitään ja niitä joilla on kaikkea. Conakry on hökkelikylää, todella kalliita city-maastureita, aidattuja pihoja piikkiaitoineen, taxeja, minibusseja, kulkukoiria, torakoita, buisness-conferenssi-hotelleja, rantoja, markkinoita, kaupustelijoita, huntuja, värikkäitä vaatteita, moskeijoita, minariitteja ja koraanikouluja. Conakry on sen viisi kommuunia, keskustan Kaloum ja niemen kärjen ulkopuolella olevat Dixinn, Matam, Ratoma, Matoto tai niiden eläväiset quartierit ja tietysti ruuhka. Kaiken lisäksi eläimiä on paljon, possuja, vuohia, lampaita, kanoja, kissoja, koiria ja kaikki kaduilla. Tosin useimmiten eläin kuuluu jollekin ja tuottaa perheeseen maitoa tai munia.


Possuja aivan keskustassa Kaloumilla



Lähellä päiväntasaajaa luonto on monimuotoinen. Hyönteisiä on myös monenkertaisesti enemmän ja ne ovat isompia. Muurahaiset lentävät, hämähäkeillä on karvat, koppakuoriaiset ovat 5 cm ei 5 mm ja liskot kuuluvat kaupunkiin eivätkä pelkästään metsään. Torakoita on niin monen kokoisia ja näköisiä, että niitä on turha eritellä. Kaikista niistä kuuluu kuitenkin kipikopikipikopikipikopi, kun ne valojen sammuttamisen jälkeen useimmiten lähtevät liikkeelle. Illan pimetessä kuuluu chauve-sourisin (cascasin) surina ja näkyy tulikärpästen kaunis liike.



Appelsiinipuu <3
Conakryssa on hiekkapölyn ja pakokaasun lisäksi myös upeita maisemia, korkeuseroja, viehättävä meri ja ennekaikkea papya-, banaani- ja sitrushedelmäpuita, kauniita kukkia ja palmuja. Trooppinen luonto on jotain niin mieletöntä ja monipuolista, että sitä on syytä kohdella hellästi. Guinean monipuolinen luonto kärsii muun globaalin etelän kanssa vakavasti ilmastonlämpenemisestä. Saharan eroosio lisää kuivuutta ja köyhdyttää maaperää. Maanviljelyvaltaisessa maassa ilmastonmuutoksen seuraukset näkyvät suoraan ruoanhinnan nousemisena ja veden saannin vaikeutumisena. Pääsääntöisesti kaskiviljelyllä tuotettu ruoka kallistuu, kun happamoitunut maa tuottaa vähemmän. Metsää kaadetaan enemmän, koska tarvitaan lisää viljelymaata. Köyhtyneen maaperän takia sama kaski tuottaa yhä harvempana vuonna putkeen satoa. Päästöjen radikaali vähentäminen ja ilmastonmuutoksen pysäyttäminen ei siis ole vain luonnonsuojelua, vaan se on myös tasa-arvoasia. Kyse on köyhyyden poistamisesta ja hyvinvoinnin lisäämisestä maailmaan.


Bellevuen liikenneympyrä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti